joi, 14 aprilie 2011 | By: Andremis

Loteria Priorităților





”Felicitări ! Ați câștigat 7.000.000 de euro” ! ”După cinci luni în sfârșit se câștiga merele premiu la loterie !”. ”Marele premiul la loto a fost revendicat !”. ”Vezi numerele care au făcut un om fericit cu suma de peste 7 milioane de euro !”. ”Incredibil ! A fost câștigat lozul cel mare !”. „Astăzi Loteria Română oferă marele premiu câștigat !” ”Cele 7 milioane de euro și-au găsit în sfârșit câștigător ! ” ”Câștigătorul marelui premiu de la loterie vine azi în București să-și revendice premiul !”
Simțeam că înnebunesc când vedeam la fiecare chișc de ziare, la fiecare om din autobuz și de pe stradă ce citeau ziarele cu aceste titluri. Nu era nici 9 dimineața și cât am parcurs drumul de pe Primăverii până în Piața Romană, aceste titluri repetitive ce le vedeam la fiecare metru începeau să mă dispere la culmea. De ce o fi oamenii atât de interesați pentru lucrurile pe care nu le au ? De abia așteptam să ajung la birou și izola în rapoarte pentru a scăpa de nebunia de afară ce mă enervase încă de luni.
Dincolo de aceste titluri, curiozitatea mea nu se oprea la ele ci asupra câștigătorului. Cine era ? Ce fel de om este ? Este sărac, este bogat, este bolnav, este puternic, este talentat, are cancer ? Ce planuri interesante are ? Ce va face cu banii ? De abia așteptam să aflu aceste răspunsuri de la șeful meu.
Mă numesc Tudor Păunescu, lucrez la Loteria Română de 12 ani, am 38 de ani. Sunt Consilier Strategic al Loteriei Române, adică sunt creierul ei ce se ocupă de drepturi de autor, de strategia numerelor și de calitatea jocului, analizez unele informații etc. Ador ceea ce fac ! Biroul meu nu este la sediul central ci întrun apartament cu trei camere în Piața Amzei din Romană, unde puțini cunosc acest lucru pentru ca noi să lucrăm liniștiți și în pace pentru a nu fi presați de presă sau de genii ai numerelor ce și-au ratat carierele. În acest apartament se gândesc lucrurile importante ale Loteriei.
- Ghici cine a câștigat ? intră nervos pe ușă Emil Alecsandrecu de 54 de ani, șeful meu și Președintele real al Loteriei Române.
- Cine ? Că de dimineață aștept răspunsul acesta !
- Intră pe la ora 11 dimineața un gras, cu un tricou negru ce de abia îi venea, cu o cămașă deasupra și care mirosea a pește și carne de vită. Îl salut și mă strânge de mână foarte grosolan, aruncând cu scuipat în fața mea. Mă fac că scap o mapă jos pentru pentru a se apleca ca să îi văd lanțul de aur gros. L-am întrebat cum a fost drumul, dacă a obosit și mi-a spus că a venit cu trenul de dimineața din Prahova, că s-a rătăcit prin București și că a luat multe autobuze și că a dat ultimii bani pe bilete.
- Dar nu a fost așa să înțeleg ! intervin eu nemulțumit de calitatea câștigătorului celor 7 milioane de euro.
- Băieții mei l-au văzut că a lăsat mercedesul negru scump la câteva străzi și au aflat că are o vilă de trei etaje și un cazier puțin murdar. Iar înainte să vină la sediul nostru central a trecut pe la Hotel Intercontinental ca să mănânce la ultimul etaj de 400 de euro cu alți cinci prieteni. Era îmbrăcat de lux la hotel iar în mașină s-a schimbat, ca să pară un om sărăcăcios. La dracu cu toți câștigătorii ! Nu mai suport ! În ultimii zece ani doar un câștigător care trăia de pe o zi pe alta a câștigat premiul cel mare. Niciodată nu a câștigat o familie cu copii supradotați, o familie cu viitori mari sportivi, cu oameni foarte talentați în fizică, informatică ! Niciodată nu a câștigat un om care avea nevoie de un transplant foarte scump. Niciodată la noi nu a câștigat un mare inventator. M-am săturat să tot câștige oamenii care nu fac nimic pentru societatea în care trăiesc !
- Câtă dreptate ai ! Demult sunt și eu revoltat de aceste câștiguri nedrepte. Niciun câștigător nu a făcut ceva pentru țara asta, pentru mediul său constructiv ! Au fost câțiva care au aruncat bani în stânga și dreapta și gata s-au spălat pe mâini. De ce oamenii nu sunt capabili să fie responsabili de ceea ce au și a ajuta pe alții ? De multe ori purtam astfel de discuții cu Emil, pentru că mereu ne interesam despre situația câștigătorului și despre viitoarele proiecte ale lui.
- L-am întrebat la final pe Gheorghe Măgaru, că acesta e numele lui, ce o să facă cu banii ! Era revoltat la început pentru impozit dar când totuși a văzut cecul în mână a început să transpire și să miroase și mai urât. Mi-a spus că va dona bani la biserica la care merge și că mai dona niște bani și unui centru de copii abandonați și că va călători în Europa iar celor 4 copii le vor cumpăra cărți și jucării ! Apoi după declarația de presă unde zâmbea mult, a dispărut pur și simplu. Toți câștigătorii atât știu să spună : că vor dona banii la biserică , tipic românesc. Însă băieții de la informații mi-au spus că demult vrea să plătească niște cântăreți și să apară prin niște videoclipuri, ăsta e visul lui, să devină mare vedetă și să cunoască actrițe porno. La dracu cu ăștia ! Ce zi handicapată am avut !
- Cunosc sentimentul și întrun fel îmi pare bine că nu l-am văzut deși mâine îi va apărea poza în toate ziarele, spre fericirea lui.
- Nu detest ca oamenii să câștige prin noroc dar să mai câștige și oameni care pot face ceva pentru societate ! Aș fi mult mai fericit dacă din când în când mai apare câte un astfel de câștigător civic. Plec chiar de azi la țară la mine pentru câteva zile, vorbește Emil epuizat și foarte obosit psihic, să mă relaxez și să meditez în liniște. Mă simt ca după un spot cardiac. Tudor te las pe tine să rezolvi alte probleme și cu consilierii principali.
- Chiar îți recomand să te retragi ! Nu mai e nevoie de tine aici. Dacă ceva, vom folosi purtătorul de cuvânt. Uite ce îți propun. Odihnește-te și vino duminică la grătar dumincă în familia mea ! Am niște idei de a rezolva problema noastră morală ce ne consumă pe noi. Cunosc toate jocurile de tip loto din lume după cum știi. Asta mi-e meseria și o ador enorm. Cred că pot să inventez un not joc de tip loto care poate să ofere o șansă și unor oameni constructivi societății. O să discutăm duminică, până atunci voi dormi aici ca să analizez toate posibilitățile ! îi vorbesc eu hotărât.
- Dacă ai nevoie de avocați, de consilieri, de oameni ai informațiilor, apelează cu mare drag din partea mea ! Pe dumincă dragule !
Duminică după ce pierdem peste două ore la grătar și discuții comune, eu cu Emil ne furișăm de soțiile și copii noștrii, îndreptându-ne spre Pădurea Comana, la 30 de km de București, pentru a discuta în liniște. Emil nu știa ce vroiam să-i spun însă era la fel de nerăbdător ca și mine.
Între timp Gheorghe Măgaru deja apăruse la două posturi Tv unde i se dedicaseră câteva melodii, el aruncând cu banii în acei care țineau microfoanele în mână. La biserică a dat 300 de euro iar la școala de lângă el doar 400 de euro, lăudându-se că este un bun cetățean.
Am ajuns în Pădurea Comana unde nu era nicio țipenie de om sau de poluare bucureșteană. Defac sticla rară cu vin și încep să vorbesc cu emoții:
- Loteria noastră nu trebuie să fie Loteria Milei, Emil, ci propun să fie una a Performanței !
- Sunt de acord cu tine ! Continuă te rog, îmi replică Emil nerăbdător.
- Suntem o loterie ce avem mai bine de un secol însă nu totdeauna am reușit să ajutăm pe acei oameni care merită cu adevărat. Iată ce propun ! Hai să creăm un joc de tip loto doar pentru astfel de oameni. Oameni care merită un sprijin din partea noastră nu pentru propriile economii ci pentru proiectele sale care pot face ceva pentru mediul și societatea noastră. Avem atâția oameni rătăciți prin țară și care au proiecte extraordinare pentru omenire însă nimeni nu îi ajută pentru că societatea îi judecă și etichetează foarte repede. O societate banală care nu e pregătită pentru proiecte extraordinare. Vreau să facem o loterie doar pentru astfel de oameni care sunt dispuși să facă mari eforturi pentru pasiunile lor și a învinge cotidianul. Ei să vină la noi să-și depună proiectele lor și în funcție de calitatea, valoarea și importanța lor, odată pe săptămână să fie ales proiectul câștigător. Sumele pentru proiectul câștigător vor veni din celălalte jocuri de tip loto. Uite m-am gândit la un procent de 1,5 obținut din câștigul total din jocul de tip loto 6 din 49, 5 din 40, Joker și Noroc deocamdată. Un procent din fiecare, odată pe săptămână. Nu este un procent mare și nici unul nesemnificativ. Practic, din acest venit, în funcție de acesta și de importanța proiectului vom plăti câștigătorul sau câștigătorii. Câteodată, pentru mari oameni, e nevoie de un mic impuls pentru a-și îndeplini marile vise. Din venitul nostru săptămânal pe care îl știm, chiar și 10.000 de euro pentru un om care și-a planificat proiectul, viitorul, propriile eforturi, acești bani sunt mai mult decât suficienți. Cunoaștem atâtea situații în care mari afaceriști au pornit de la 100 de dolari și acum sunt milioanari. Eu cred cu o mare tărie că și printre noi există astfel de oameni ! uitându-mă încrezător în ochii lui, simțind cum am reînviat.
- Deci... Emil făcând o pauză uitându-se spre cer, nu ne interesează olimpici buni dar nefolositori ci oameni vizionari care pot construi mari lucruri pentru societate ! Și am aceeași convingere ca și tine, uitându-se la mine, că acești oameni există cu adevărat printre noi numai că societatea asta complicată pune mari piedici pentru ca aceștia să iasă în evidență prin talentele lor concrete ! Demult aștept un asemenea proiect ! ciocnind paharele de vin și strălucindu-i ochii. Procentul e atât de nesemnificativ pentru venitul nostru, dar atât de important pentru astfel de oameni care obțin ceva util pentru societatea noastră, astfel misiunea noastră începe să prindă culoare.
- Astfel loteria noastră oferă șansa ca oamenii să joace și să câștige după noroc dar oferă și șansa unor astfel de oameni deosebiți care pot să-și înscrie proiectele, odată acceptate, după importanța și valoarea lor, după prioritate, unul cu siguranță va câștiga odată pe săptămână șansa de a-și realiza marele proiect constructiv pentru omenire ! Din acest motiv, aș numi acest joc de tip loto, Loteria Priorităților !
- Este perfect, logic și practic ! Avem puterea de a înființa această Loterie ! Nu degeaba m-am retras la țară, pentru a mă documenta despre înființarea unui noi joc de tip loto pentru că simțeam că vei veni cu o soluție reală. Și da, putem să creăm Loteria Priorităților ! vorbește încântat Emil.
- În două zile vei avea dosarul cu detalii ! E timpul să mergem la soțiile noastre !
După patru luni, jocul Loteria Priorităților a început timid, fără o mare promovare, fiind doar niște broșuri informative la fiecare sediu loto, de culoare alb, gri, albastru și negru. Nu se dădeau detalii cum era selectat dosarul, ce bani erau dispuși pentru el și multe alte detalii lipseau pentru că cu cât le vom da oamenilor mai multe detalii, cu atât vor încerca să te șantajeze și în mai multe detalii. Cei care aveau să vadă, vedeau! S-a creat și o comisie la București unde erau analizate toate proiectele.
Acum suntem amândoi nerăbdători să oferim șansa unor astfel de oameni care vor să facă ceva pentru mediul în care trăiesc !!!






Mulţumesc pentru că aţi citit povestirea lunii Aprilie 2011 !



Autor povestire : Andremis

Banner povestire : Andremis





© www.andremis.blogspot.com 2011


Site Cv Cultural

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

sinceri versus siceritate